A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Новини

Дата: від до Скинути

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ            Ботулізм  - це гостре токсико - інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин бактерії Closridium botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Спори бактерії з їжею і водою можуть потрапляти в кишківник людини, теплокровних тварин, птахів і риб. Спори збудника ботулізму стійкі до  факторів зовнішнього середовища і накопичуються в ґрунті, мулі, особливо в трупах тварин. Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул - служать резервуаром інфекції. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її збудником. Таким чином реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їхніх органолептичних властивостей. Для виникнення ботулізму іноді досить, щоб навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися.        Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих умов можливі випадки ранового ботулізму.            Період від моменту зараження до проявів перших клінічних ознак при ботулізмі може становити  від 8 годин до 10 діб, при рановому - 5-14 днів. Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність гарячки протягом всієї хвороби, нечіткість та різноманіття клінічних проявів у перші дні хвороби.  Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, це: підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

12:45 23.01.2023

Програми соціальної підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей

Програми соціальної підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей

Внесено зміни до Програми соціальної підтримки Захисників і Захисниць України, членів їх сімей, а також членів сімей військовослужбовців, які загинули (пропали безвісти) в Афганістані при виконанні інтернаціонального обов’язку, у Чернігівській області на 2019-2023 роки.

15:38 10.01.2023

ДЕПАРТАМЕНТ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПОВІДОМЛЯЄ

ДЕПАРТАМЕНТ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ПОВІДОМЛЯЄ

Повідомляємо, що набрав чинності спільний наказ Міністерства економіки України та Фонду державного майна України від 18 жовтня 2022 року №3904/1223 "Про затвердження Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності"

14:48 10.01.2023

Національний університет «Чернігівська політехніка»

Національний університет «Чернігівська політехніка»

Національний університет «Чернігівська політехніка» може надати освітні послуги шляхом короткострокових курсів для ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб за програмою «WEB технології та англійська мова в бізнесі». Також «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» може надати професійно-технічну освіту відповідній категорії осіб  з наступних професій: касир, кухар, кондитер, офіціант, бармен, пекар, тістороб, продавець.

08:28 30.12.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень