A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Які земельні ділянки потрібно зареєструвати в Державному реєстрі до 1 січня 2025 року?

Дата: 21.02.2024 10:43
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Доброго дня друзі Фото без опису

Фото без описуСьогодні хочемо розглянути таку тему Фото без описуЯкі земельні ділянки потрібно зареєструвати в Державному реєстрі до 1 січня 2025 року?

Фото без описуЩе більше корисної інформації ви знайдете на нашому сайті Фото без опису https://www.zemfond.net/

Фото без описуДо нас звернулася підписниця з проханням висвітлити питання стосовно земельних ділянок, які повинні бути зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно до 1 січня 2025 року.

Фото без описуОдразу хочемо зазначити, що право власності чи користування будь-якою земельною ділянкою варто зареєструвати в ДРРП, оскільки це допоможе убезпечити від можливих негативних наслідків, зокрема запобігти небажаній судовій тяганині.

Фото без описуОднак 01 січня 2025 року стосується тільки невитребуваних земельних часток (паїв).

Фото без описуУ ст. 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» визначено, що в разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Фото без описуНевитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості).

Фото без описуСертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу в умовних кадастрових гектарах, але він НЕ є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж. Саме оформлення у власність земельної частки передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Фото без описуТобто така вимога стосується лише власників сертифікатів на право на земельну частку (пай).Після 1 січня 2025 року невитребувані ділянки будуть визнані безхазяйними, тобто їх передадуть у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Фото без описуВраховуючи вищенаведене, зазначена вимога не розповсюджується на власників землі, які мають документи, які підтверджують право власності, зокрема державні акти та свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

Фото без описуПроте незалежно від виду документа на право власності, для успішного володіння та розпорядження земельною ділянкою необхідно мати кадастровий номер. Особливо треба бути обережними тим, у кого документи на землю, видані до 2004 року — рожеві/червоні державні акти, оскільки тоді ще не було електронної бази ДЗК.

Фото без описуЯкщо у вашої земельної ділянки немає кадастрового номера, то варто зайнятися цим питанням, оскільки ви не зможете продати чи здати в оренду таку ділянку, а також не виключено, що хтось уже зайняв та оформив цю земельну ділянку та доведеться відстоювати своє право в судовому порядку.

Фото без описуНе забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

Фото без описуЩодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955  Фото без опису

Фото без описуВсе буде Україна!

Фото без описуТакож долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Фото без описуFacebook https://www.facebook.com/groups/zemfondua

Фото без описуYouTube https://youtube.com/channel/UCqtlCc8IBG5HkubMcAlGAaw

Фото без описуInstagram https://instagram.com/zemelnyy_fond_ukrayinu?igshid=YmMyMTA2M2 

Фото без описуТікток https://www.tiktok.com/@zemfondua?_t=8frsFQWkXMU&_r=1

Фото без описуViber-канал https://invite.viber.com/?g2=AQBLghuOquJ541G0dqvD9O%2Bq0JYrWCQKNB3cK60xnGImxuH3HVluJ93HUursWgv8

#земельніпитання #земельнаконсультація #земельнийюрист #допомогаонлайн

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень