A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ВИСОЧАНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ІНФОРМУЄ ПРО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ.

Дата: 01.12.2023 16:34
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ вИСОЧАНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ІНФОРМУЄ ПРО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ.

ЯК УКРАЇНЦІ ПРОТИДІЮТЬ ВІЛ ПІД ЧАС ВІЙНИ

       Цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом в Україні — це про те, як українці протидіють ВІЛ не завдяки, а всупереч. Всупереч війні, яку повномасштабно розв’язала проти України російська федерація. 

     UNAIDS визначило слоган цьогорічного Дня — «Урівноваж» («Equalize»). Йдеться про подолання нерівності, яка стримує прогрес у викоріненні СНІДу. Серед прикладів такої нерівності доступ до лікування, тестування та профілактики ВІЛ, окремі закони, що стигматизують людей, які живуть з ВІЛ, ситуації в громадах тощо. 

     В українських реаліях сьогодні під загрозою переривання лікування ВІЛ залишаються тисячі людей, які живуть із цим діагнозом. Лікарі можуть мати труднощі із тим, щоб надавати медичну допомогу під час повітряних тривог та/або обстрілів, пацієнти змінюють місце проживання і втрачають зв’язок зі своїм лікарем, логістичні перепони ускладнюють доставку препаратів у різні куточки України, а через бойові дії та тимчасову окупацію деякі міста та села взагалі відрізані від загальної медичної системи. 

     В Україні гасло цьогорічного Всесвітній день боротьби зі СНІДом звучатиме так: «Війна і ВІЛ — виклики часу. Давайте перемагати разом!». Через війну епідеміологічна ситуація із поширенням ВІЛ в Україні погіршилася. 

     Успішність лікування ВІЛ у конкретного пацієнта напряму залежить від регулярності прийому антиретровірусної терапії. Протидія ВІЛ на регіональному та національному рівні напряму залежить від виявлення випадків, профілактики інфікування та власне й лікування. 

     Терор, який вчиняє росія щодо медичної системи України, має жахливі наслідки для кожного пацієнта й пацієнтки, а також для загальної епідситуації в країні. 

     Та кожен із нас може зробити свій внесок у боротьбу з ВІЛ — попри війну. 

Пройдіть тестування на ВІЛ і запросіть свого партнера або партнерку долучитися. У разі позитивного результату тесту вас одразу ж проконсультують та запропонують вам розпочати лікування. 

                  Пройти тестування на ВІЛ можна у:

  • свого сімейного лікаря;
  • найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіра»;
  • у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу;
  • неурядових організаціях;
  • замовивши оральний тест на ВІЛ та пройти за його допомогою самотестування за посиланнями prozdorovia.in.ua (опція замовлення тесту відкрита для людей, які заповнили анкету ризику та отримали високий та середній результат) та oraltest.org.ua.

 

     Профілактуйте ВІЛ. Є способи захиститися від ВІЛ,  лиш необхідно обрати той, який підходить саме вам. Краще запобігти захворюванню, аніж лікувати його!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень