Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Твій гід з безбар’єрного спілкування: як користуватися «Довідником безбар’єрності»

Дата: 21.09.2023 11:22
Кількість переглядів: 58

Твій гід з безбар’єрного спілкування: як користуватися «Довідником безбар’єрності»

Фото без описуБез штучних бар’єрів та виключень – саме таким має бути спілкування між усіма громадянами та державними інституціями. Детальніше про етику комунікації можна ознайомитися у «Довіднику безбар’єрності» за посиланням – https://bf.in.ua.
 

Цей гід створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, українськими та міжнародними експертами.
 
Довідник складається з чотирьох розділів:

 
– «Складові безбар’єрності».
– «Правила мови».
– «Словник».
– «Безбар’єрний календар».
 
У першому розділі розкриваються значення таких понять як рівність, бар’єри, гендер і стать, залучення, інклюзія, маломобільні групи населення, підхід, заснований на правах людини, стереотипи у суспільстві.
 
Зокрема, під рівністю мається на увазі те, що в кожної людини мають бути забезпечені рівні права і можливості в реалізації цих прав: навчатися, працювати, відпочивати, вступати в шлюб (якщо вона того хоче) тощо.
 
Довідник описує бар’єри, з якими може зустрічатися людина.
 
Фізичні – це ті, що перешкоджають пересуванню у просторі: круті сходинки, відсутність ліфтів та пандусів як альтернативи, високі пороги й тротуари тощо.
Інформаційні – маленький відсоток інформації подається з урахуванням того, що її сприйматимуть різні люди (наприклад, з порушеннями зору чи слуху).
Психологічні – негативне ставлення, яке часто формується через страхи, упередження та стереотипи.
Економічні – коли людині відмовляють у працевлаштуванні через упереджене ставлення: наприклад, людина якогось конкретного віку не впорається з певною роботою.
Інституційні – коли закони, нормативні документи та послуги не завжди враховують потреби різних людей або ж узагалі обмежують право доступу.
 
У другому розділі визначено правила, якими мають користуватися у суспільстві під час спілкування.
 
Для безбар’єрної мови є таке просте правило, яке звучить так: «спочатку говоримо про людину, а не про її риси».
 
Тобто у фразах та висловах спочатку необхідно спочатку згадувати людину, а далі вже її ознаки, якщо це потрібно.
 
У третьому розділі пояснюється, як правильно вживати слова та терміни, аби вони не сталі образами, не зачепили почуттів інших людей.
 
Четвертий розділ розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати, та коли привітання є недоречними.
 
Пропонуємо використовувати «Довідник безбар’єрності» у щоденній роботі та повсякденному житті. Поведінка кожного з нас є важливим елементом становлення толерантності у суспільстві, комфорту та зручності для кожного.
 
До слова, на головній сторінці можна пройти тест, щоб перевірити власну толерантність та коректність.
Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень