A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Дата: 18.08.2023 16:46
Кількість переглядів: 44

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

 

Пробація — це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. Тобто людина перебуває під наглядом, проходить певні заняття чи виправні роботи, має суворі зобов'язання, але при цьому не перебуває у в'язниці. Таким чином вона не втрачає зв'язки з соціумом та роботу.

Необхідно наголосити, що, по-перше, пробація — це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, а система. Вона передбачає в т. ч. і покарання, альтернативне позбавленню волі. По-друге, головною метою пробації є безпека суспільства. Пробація не означає можливість правопорушнику уникнути покарання. Це просто більш перспективна і логічна схема виконання цього покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства.

Протягом останніх років система пробації активно розвивається та удосконалюється. Міністерство юстиції України розробило проєкти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності». Положення цих законопроєктів направлені на індивідуалізація системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства та суттєво заощадить відповідні бюджетні кошти.

Положення проєктів Закону спрямовані на покращення системи призначення та виконання покарань. Вони передбачають впровадження нової політики як щодо «наповнення» установ виконання покарань, так і «вивільнення» цих установ. Для зменшення кількості осіб, які тримаються у слідчих ізоляторах, проєктом пропонується запровадити норми, що зроблять заставу більш доступною, як дієву альтернативу тримання під вартою.

Також проектом Закону передбачено внесення змін щодо існуючого переліку видів покарань, розширення можливостей для застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням та удосконалення порядку відбування покарання у виді громадських робіт; доповнення санкцій статей альтернативними видами покарань: у зв’язку з пропонованими змінами покарання у виді обмеження волі замінюється покаранням у виді пробаційного нагляду. Крім того обмежується коло осіб до яких можливе застосування покарання у виді арешту.

Переповненість слідчих ізоляторів, переважно погані умови тримання в них та строки, протягом яких підозрювані та обвинувачені перебувають у цих установах, призвели до того, що Україна посідає 3 місце серед країн Ради Європи за кількістю скарг до Європейського суду.

Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи від 19.02.2014: погодилися з тим, що позбавлення волі слід використовувати як крайній захід і що питання щодо більшості підозрюваних та правопорушників можна ефективно та економічно ефективно вирішувати у громаді.

 

Ніжинський районний сектор №4

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень