Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Сьогодні, 23 травня, в Україні — День Героїв та День морської піхоти

Дата: 23.05.2023 09:15
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

Сьогодні, 23 травня, в Україні — День Героїв та День морської піхоти

       23 травня в Україні відзначають День героїв або Свято Героїв — щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків та воячок — борців за самостійну соборну Українську державу, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської  доби, гайдамаків, опришків, січових стрільців, вояків Армії УНР, УГА, ОУН, УПА, а також героїв Небесної Сотні та сучасної національно-визвольної московсько-української війни.

День Героїв — це день пам'яті усіх русинів-українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність Української держави, це свято величі духу українських вояків та воячок — борців за самостійну соборну Українську державу і є символом незборимості української нації.

Рішення створити таку важливу подію було прийняте під час II Великого збору Організації українських націоналістів 1941 року. А дату обрали на честь видатного громадського діяча, командира збройних сил, ідеолога українського націоналізму Євгена Коновальця. Його 23 травня 1938 року підступно вбили в Роттердамі. Спершу День героїв святкували підпільно, але зі здобуттям Україною незалежності воно почало набувати все більшого розголосу. Особливо важливим воно стало після початку російсько-української війни, коли нові герої боронять рідну Батьківщину.

 

          Також 23 травня День морської піхоти України. Подію започаткували 2014 року, але до 2018 року вона припадала на 16 листопада (день, коли прозвучала перша присяга службовця морської піхоти 1992 року). Перенесли професійний день у зв'язку зі святкуванням 100-річчя Української революції та днем, коли гетьман Павло Скоропадський видав указ про створення державної морської піхоти (1918), ним була сформована бригада морської піхоти у складі 3 полків. В сучасній Україні фундамент для створення морської піхоти заклали 22 лютого 1992 року. Тоді 880-й Окремий батальйон морської піхоти, який дислокувався у Севастополі і був під командуванням майора Віталія Рожманова, присягнув українському народові на вірність.

Ми висловлюємо щиру вдячність тим, хто зараз непохитно стоїть на захисті нашої Батьківщини, і в глибокій пошані схиляємо голови перед тими, хто без вагань поклав своє щире синівське серце до ніг Матері-України, чий героїчний чин став прикладом для майбутніх поколінь.

Слава Україні! Героям Слава!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень