Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Чернігівщина відзначає річницю своєї незламності

Дата: 29.03.2023 14:51
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

Чернігівщина відзначає річницю своєї незламності перед російським агресором.

Чернігів – найпівнічніший обласний центр України з найсуворішими зимами й галасливими літами на пляжах Десни. Перевтілення, яке пережила Чернігів останні роки, зробили його одним з улюблених міст для відпочинку. Неймовірне поєднання  стародавніх пам’яток і сучасних об’єктів вабило все більше і більше гостей.

24 лютого 2022 року широкомасштабне вторгнення росіян цей етап у житті Чернігова нахабно обірвало. Розпочався місяць облоги, знищення і страждань.  Після того, як російській армії не вдалося захопити місто, окупанти почали масово обстрілювати його цивільну інфраструктуру авіацією та артилерією. Чернігівщина стала однією з гарячих точок на мапі України. Під час активних бойових дій дві третини регіону  перебувало в окупації, в Чернігівській області загинули 478 цивільних,  692 людини отримали поранення, було зруйновано 12 тисяч об’єктів критичної та соціальної інфраструктури, промислових та сільськогосподарських підприємств, багатоповерхових та приватних житлових будинків.

Проте місто-герой Чернігів, так і не було захоплене ворогом.                             30 березня Російська Федерація почала виведення військ з Північної України, включно з Чернігівською областю. 31 березня українська армія відбила шосе М01, що сполучало Київ і Чернігів, припинивши блокаду. Це була  перша  спокійна ніч з початку війни. 2 квітня Україна відбила села Слобода і  Шестовиця під Черніговом, місто Городню. Українські сили почали відвойовувати багато міст і селищ, і до 3 квітня українська влада заявила, що російські війська залишили Чернігівську область.

Чернігів вистояв, а загарбники щезли, немов примари. Самовіддана оборона Чернігова – це вже сучасна історія України та, власне, світова історія! Наші відважні військові разом із мешканцями міста продемонстрували, як потрібно посправжньому, не на словах, а на ділі любити рідну землю та боронити її від лютих ворогів. Російську орду вигнали з Придесення. Наш Чернігів цілком справедливо став містом-героєм. Тож ми маємо завжди пам’ятати та шанувати всіх його захисників. Серед них – Герої України Віктор Ніколюк, Леонід Хода та Олександр Слєсаренко.

Минув рік, як Чернігівщина звільнена від російських окупантів. Зараз наш край поступово, але впевнено відновлюється.  

Чернігівшина - це Україна! І все буде Україна!

 

  Детально про стійкість і мужність жителів і визволителів Чернігівщини можна дізнатися з книги «Чернігів у вогні», автори і персонажі якої пережили російську окупацію, за посиланням: https://armyinform.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/chernihiv-is-on-fire.pdf 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень