A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

З Днем народження, Великий Кобзарю!

Дата: 09.03.2023 12:17
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

З  Днем народження, Великий Кобзарю!                                                                                                           

Сьогодні, 09 березня,  вся Україна відзначає 209-ий День народження свого величного, вільного і нескореного сина, який цілковито і повністю віддав своє серце і долю Батьківщині.

Сьогодні вже нікому не треба розповідати про життя і творчість цієї людини, бо кожен українець знає, що Тарас Григорович Шевченко - це український  феномен зі світовою славою, ген нашої нації, апостол правди, а його «Кобзар» - це вічний голос нашого народу, що звучить в унісон з нашим вільним і демократичним духом. Скільки б не минуло часу і поколінь, а  доба Шевченка триватиме до останнього українця.

Народжений рабом, як і його батьки, він і не міг  передбачити, що сьогодні його цитуватиме весь світ. Він є своєрідним маркером, що асоціюється з Україною: «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине… От де, люде, наша слава, слава України!». Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні більше 160 населених пунктів названі на честь Тараса Шевченка.  Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

 За своє коротке життя, 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, бо відстоював те, до чого прагнемо всі ми - життя і свобода, самореалізація і благополуччя, мир і повага, прості людські цінності.  Уся  творча спадщина великого поета і художника просякнута боротьбою за незалежність нашої держави.    Тарасові Шевченку,  як нікому, відома ціна свободи, бо лічені роки він був вільний від кріпацтва і заслань, проте дух його був українським, а отже - завжди вільним, якими б міцними  ланцюгами його не сковували вороги. 

             Шевченко -  Божий дар для українців, посланий нам провідник для подолання  темряви  російської  тиранії в складні для України часи, коли  нема військової міці, коли вороги нахабно прагнуть спаплюжити нашу  свободу і самостійність. Його творчість унікальна. Він одночасно найвідкритіший і найзакодованіший митець. Він – голос української совісті, що лунає і досі в школах, аудиторіях вузів, на площах і майданах, у в’язницях і  окопах. 

Сьогодні він говорить до нас так: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая». Показує нам єдиний вірний шлях: «Кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте…».

З Днем народження Тарасе Григоровичу, вірний сину України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень