A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Центру надання соціальних послуг Височанської сільської ради Чернігівської області

Дата: 02.02.2023 14:34
Кількість переглядів: 130

       Робота  колективу Центру надання соціальних послуг Височанської сільської ради Чернігівської області ( далі - Центр) була спрямована на виконання Державних стандартів, постанов Кабінету Міністрів України, наказів та доручень Міністерства соціальної політики України, Департаменту соціального захисту населення, розпоряджень голови обласної та районної державних адміністрацій, обласних та районних програм з питань соціального захисту населення. Одним з основних завдань Центру є вчасне виявлення, забезпечення та надання соціальних послуг громадянам, які опинились в складних життєвих обставинах і потребують особливої уваги та допомоги на основі індивідуального та комплексного підходів до кожного підопічного. Для цього працівники Центру спільно з представниками сільської ради, закладів охорони здоров’я постійно організовують обстеження матеріально-побутових умов проживання пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та інвалідів, з метою вивчення їх потреб у соціально-побутовому обслуговуванні, проводять соціально-профілактичну роботу, спрямовану на запобігання або мінімізацію складних життєвих обставин в які можуть потрапити або потрапили особи/сім’ї.

 

    1. Стан розвитку системи соціального обслуговування громадян Височанської ТГ станом на 01.01.2023 року із визначенням тенденцій, характерних особливостей розвитку, актуальних проблем, тощо та із зазначенням наступних даних:

        1.1.  Нових центрів, відділень не створювалося.

         1.2.  Ліквідації, закриття відділень не проводилась.

         1.3. Матеріально-технічна база Центру надання соціальних послуг Височанської сільської ради частково задовільна, але потребує вдосконалення. Центр розміщується в приміщенні Височанської сільської ради, займає один кабінет.

          1.4. За звітний період нових соціальних послуг не надавали та не запроваджували інноваційні моделі соціальної роботи. На жаль, на протязі звітного періоду було запроваджено та продовжується воєнний стан в Україні. На території нашої громади проживають близько 119 внутрішньо переміщених осіб з територій, де проводилися активні бойові дії, які постійно в полі зору соціальних працівників Центру. На соціальних працівників лягло подвійне навантаження, тому що, крім обслуговування свої підопічних вони опікувалися переселенцями, серед яких було багато сімей з дітьми та були задіяні в розподілі гуманітарної допомоги.

         В організації роботи Центру запроваджено та застосовується Класифікатор соціальних послуг, затверджений Наказом Мінсоцполітики від 23.06.2020  року № 429:

  − догляд вдома;

  − соціальний супровід сімей СЖО;

  − соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;

  − представництво інтересів;

  − консультування;

  − інформування;

  − соціальна адаптація;

  − соціальна профілактика;

  − екстрене (кризове) втручання;

   За звітній період  було надано понад 19,1 тисяч послуг соціального характеру 77 громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, потребуючим соціальних послуг та 205 особам/сім’ям, які мали ризик потрапити або потрапили в СЖО. Екстрено(кризово) надавалася послуга – консультування 24 особам, які опинилися в СЖО через шкоду, завдану пожежею, бойовими діями. На платній основі обслуговується 1 особа. Отримувачам соціальної послуги догляд вдома, які станом на 01.04.2022 отримували послугу з установленням диференційованої плати, рішенням виконавчого комітету Височанської сільської ради на період воєнного стану в Україні, соціальні послуги надаються за рахунок бюджетних коштів.

          1.5. Паперова база даних щодо надання соціальних послуг сформована  центром на 100 %.  Електронна база в стадії розробки.

    2. Пропозиції щодо напрямків удосконалення діяльності Центру:

 - зміцнювати матеріально-технічне забезпечення та створювати більш комфортні умови для отримувачів соціальних послуг за рахунок залучення додаткових інвестицій міжнародних інвестиційних та благодійних організацій;

 -  налагодження співпраці з громадськими, благодійними та релігійними організаціями для підвищення якості надання існуючих соціальних послуг та запровадження інноваційних;

 -  всебічний аналіз досвіду колег у межах області та країни з метою удосконалення роботи Центру.

Основне завдання на перспективу – працювати над розширенням асортименту послуг та підвищенням їх якості, а також продовжувати вивчати потреби населення в послугах.

Проблеми, над якими  працює Центр :

  • вдосконалювати систему соціальних послуг шляхом їх розширення , підвищення якості та модернізації, запровадження нових видів соціальних послуг з урахуванням потреб різних груп населення, передусім людей, які опинились к складних життєвих обставинах;
  • проводити моніторинг потреб з надання  соціальних послуг мешканцям Височанської громади  відповідно  до соціального замовлення з наближенням послуг безпосередньо до людей з урахуванням їхніх потреб і збільшення кількості одержувачів соціальних послуг в Центрі;

      -   більше популяризувати роботу Центру по наданню соціальних послуг               роз’яснювати його можливості по соціальному обслуговуванню.

     3. Громадські організації, зокрема Товариство Червоного Хреста України, до надання соціальних послуг – не залучались. 

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень