A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Будьте свідомими! Не спалюйте суху траву та сміття!

Дата: 08.09.2022 10:16
Кількість переглядів: 131

Будьте свідомими! Не спалюйте суху траву та сміття!

 

Спалювання сухостою має сезонний характер, із року в рік масштаби пожеж та їх наслідки демонструють жахливу статистику. Через сильні пориви вітру вогонь здатен долати відстань між населеними пунктами швидко та агресивно. ДСНС інформує, що з настанням осені значно збільшилась кількість пожеж у природних екосистемах. Це пов’язано з тим, що люди спалюють сміття, суху рослинність на присадибних і дачних ділянках та навмисно випалюють сухостій на полях. Тож вогнеборці ліквідовують численні пожежі, а це – постійні виїзди рятувальників та надзвичайно велика витрата ресурсів у складний воєнний час.

Часто люди нехтують правилами пожежної безпеки, наражаючи на небезпеку своє життя та здоров`я, а також шкодять навколишньому середовищу. Свою частину смогу, яку сьогодні ми спостерігаємо на Чернігівщині, додають і пожежі від випалювання сухої рослинності.

Варто наголосити, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною рослинністю, або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 грн. і на посадових осіб від 15300 до 21420 грн. Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду на громадян від 6120 до 12240 грн.і на посадових осіб від 21420 до 30600 грн.

Крім того, 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу України та посилила відповідальність за злочини проти засад національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, що йдуть за статтею 113 "Диверсія", караються від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Отже, усім бажаючим спалювати сухостій пропонуємо зважити на міру відповідальності та забути про таку практику.

 

Ніжинське районне упраравління 

ГУ ДСНС України у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень