A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Як розпізнати потенційне або вже існуюче насильство на ранніх стадіях стосунків?

Дата: 10.02.2022 09:45
Кількість переглядів: 218

Фото без опису

Дуже часто ми списуємо негативний досвід від спілкування з людиною на її характер. Наприклад, трактуємо постійні перевірки як хвилювання, а ревнощі — як пристрасть. Чи дійсно це просто характер, а не «дзвіночок», що сигналізує про майбутній аб’юз?

Сьогодні поговоримо про те, як розпізнати потенційне або вже існуюче насильство на ранніх стадіях стосунків.

 Прагнення до контролю. Це одна з найпоширеніших ознак аб’юзивної поведінки. Спочатку він може проявлятися як турбота, нехай іноді і надмірна: питання про те, куди та з ким ви йдете на прогулянку, що їли сьогодні, чому затрималися на роботі. Потенційно така схильність може вилитися у бажання контролювати кожен ваш крок.

 Недовіра та вимоги доводити кожне слово. Здавалося б, невинні запитання на кшталт «А ти точно мене любиш?» та постійна потреба у доведенні почуттів, вірності та щирості уже є ознаками маніпуляції, але у перспективі можуть змусити вас постійно відчувати провину, сором та недостатність власних дій.

 Ідеалізація партнерки/-а та зневажливе ставлення до попередніх стосунків. Якщо людина постійно перекладає провину на інших, а вас називає «не такою/-им, як усі», можливо, у майбутньому вам доведеться доводити цей статус та брати на себе відповідальність за усі невдачі у ваших стосунках.

 Різна поведінка наодинці та на публіці. Аб’юзери зазвичай приховують сумнівну поведінку на людях та навіть заперечують, якщо про неї згадати у компанії.

 «Емоційні гойдалки». Якщо настрій вашого/-ї партнера/-ки блискавично змінюється, а поведінка цілковито залежить від настрою, є привід задуматися: а чи не слугуватиме поганий настрій виправданням у подальшому?

 Подвійні стандарти. Якщо людина засуджує поведінку, яку сама ж потім повторює (особливо, якщо такий осуд стосується вас), довіряти та погоджуватися на таке ставлення не варто.

Не ігноруйте ознаки аб’юзу та залишайте стосунки, у яких почуваєтеся некомфортно, навіть якщо дуже хочеться списати усе на «характер». Довіряйте власним відчуттям та бережіть себе!

https://www.facebook.com/rozirvykolo/photos/a.790895801022358/4550732685038632/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень