A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Навіщо обвинуваченому брати участь у складанні досудової доповіді

Дата: 16.12.2021 15:39
Кількість переглядів: 231

Навіщо обвинуваченому брати участь у складанні досудової доповіді

 

Законодавцем визначено, що досудова доповідьце формалізована інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності. Підставою для складання досудової доповіді є ухвала суду.

Досудова доповідь потрібна суду для того, щоб суддя мав можливість винести справедливий вирок, отримавши інформацію не лише про неправомірний вчинок, але й повну інформацію про особу, яка обвинувачується у його вчиненні, дізнатись про обставини її життя, які могли стати причиною злочину, а також про заходи, які пропонує орган пробації для усунення таких обставин. Вона спрямована на встановлення дійсних соціальних, психологічних та економічних потреб підсудного, вирішення яких сприятиме його ресоціалізації та недопущення вчинення ним інших кримінальних правопорушень.

Представник органу пробації досліджує соціальне оточення обвинуваченого, його психологічну характеристику, аби з’ясувати причини вчинення злочину. Під час підготовки досудової доповіді представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, його сімейний стан і відносини у сім’ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.

Працівник пробації є незалежною, неупередженою особою, яка надає суду необхідну інформацію про обвинуваченого. Для цього він за допомогою спеціальної методики проводить дослідження соціального оточення обвинуваченого, його психологічної характеристики, аби з’ясувати обставини, що могли створити умови для вчинення злочину (так звані фактори ризику).

Досудова доповідь – це шанс для обвинуваченого розповісти свою історію перед тим, як суддя призначить покарання у разі визнання обвинуваченого винним або звільнить його від покарання. Брати участь у процесі підготовки досудової доповіді – це право обвинуваченого. Однак варто наголосити, що від активної участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від достовірності інформації, що буде ним надана, залежить висновок працівника пробації, а відтак і справедливе рішення суду.

Важливо звернути увагу на те, що досудова доповідь приймається судом до уваги. Цей документ не може використовуватися як доказ винуватості (або невинуватості) у вчиненні злочину, але якщо в суді буде доведено вину обвинуваченого, досудова доповідь допоможе суду прийняти справедливе рішення щодо міри покарання.

 

Ніжинський районний сектор №4

філії ДУ «Центр пробації»

                                                                       в Чернігівській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень