A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Всеукраїнський флешмоб

Дата: 09.11.2021 14:09
Кількість переглядів: 265

Всеукраїнський флешмоб

Доброю традицією для України стала щорічна загальнонаціональна акція, присвячена українській мові - всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Він не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови. Перший такий радіодиктант відбувся в травні 2000 року до Дня Кирила та Мефодія (24 травня) й із нагоди перепоховання Тараса Шевченка.

Але «подвійний» інформаційний привід ніяк радіодиктанту не допоміг: слухачі не зовсім зрозуміли, що треба було робити, тому надсилали свої роботи впродовж усього літа. Перший радіодиктант провели навесні, а результати оголошували восени. До того часу вже всі встигли забути, що писали диктант. Але після оголошення імен переможців — згадали: і на радіо знову почали приходити роботи. Тому вже наступного року запровадили перші правила: обмеження щодо дати надсилання, певні вимоги щодо оформлення.

Перші тексти радіодиктантів не створювалися спеціально до події. Тому нечесні учасники просто знаходили їх у книжках — і переписували. Одного року був перероблений текст зі збірника диктантів: у результаті було отримано кілька десятків листів без усіх змін і скорочень, а так, як наводився текст у збірнику.

Також були спроби авторських текстів, з авторськими розділовими знаками. Це викликало негативну реакцію та ледь не спричинило її припинення.

Але потім в історії радіодиктанту відбулося кілька якісних змін, унаслідок яких подія перетворилася на повномасштабне свято — дату з весни перенесли на осінь, чітко прописали дату надсилання, тест почали замовляти спеціально.

9 листопада 2021 року  перевірили власні знання правил граматики української мови та обізнаність з новою редакцією чинного правопису і працівники Ніжинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області. Не зважаючи на те, що текст, який підготував та особисто зачитав письменник Юрій Андрухович, був граматично досить складним, але разом з тим і дуже актуальним та цікавим.

Ніжинський районний сектор №4

філії ДУ «Центр пробації»

                                                                       в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень