A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Дата: 17.05.2021 10:32
Кількість переглядів: 316

Фото без опису

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Впродовж останніх років наша країна впевнено рухається шляхом глибоких і структурних реформ. Трансформації, що відбуваються сьогодні в усіх ключових напрямах життя держави, є фундаментом для якісних змін у середньостроковій перспективі, основою для підвищення добробуту та рівня життя нас із вами – громадян України.

Також плануються певні зміни в законодавстві, які вплинуть на діяльність уповноважених органів з питань пробації.

Мін’юст України у співпраці з канадськими та європейськими партнерами розробили проєкти Законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» та «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності». Положення цих законопроєктів направлені на індивідуалізацію системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства.

Даними законопроєктами запропоновано запровадити новий вид покаранняпробаційний нагляд. Передбачається, що пробація застосовуватиметься і як основне, і як додаткове покарання. В першу чергу, вона розрахована на ті випадки, де наразі суд в якості покарання призначає обмеження волі або арешт, тобто особа обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, що відносяться до категорії нетяжких. В якості ж додаткового покарання пробація може бути застосована, якщо суд призначив людині інший вид покарання, наприклад, виправні роботи чи штраф.

В першу чергу, застосування пробаційного нагляду дозволить врахувати індивідуальні ризики кожної конкретної особи, в результатізробить покарання більш ефективним. Крім того, – дозволить скоротити витрати на пенітенціарну систему.

Борзнянський районний сектор

філії ДУ «Центр пробації»

                                                                       в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень