A A A K K K
для людей із порушенням зору
Височанська Об'єднана Територіальна Громада
Ніжинський район Чернігівська область

Відпочинок без проблем, або Що потрібно для виїзду за кордон з дитиною

Дата: 20.06.2019 15:36
Кількість переглядів: 371

 

Фото без опису

Правила перетинання державного кордону України затверджені постановою Кабміну від 25 січня 1995 року № 57. Нині вони дещо спрощені, зокрема у частині виїзду за кордон з дитиною.

Детально про особливості перетину державного кордону з дітьми, які не досягли 16-річного віку, а відтак можуть подорожувати тільки у супроводі дорослих, говорили сьогодні під час брифінгу в Чернігівській облдержадміністрації.

За загальним правилом виїзд з України громадян віком до 16 років здійснюється за згодою обох батьків та в їх супроводі. Або ж у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, яка повинна мати при собі нотаріально завірену згоду батьків.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції в області Олега Трейтяка, на Чернігівщині приватні та державні нотаріуси вже цього року посвідчили майже 3,8 тисячі відповідних заяв батьків.

Виїхати з дітьми за межі України можна і без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків. Втім, це стосується лише тих випадків, коли батьки розлучені або проживають окремо, а один із них сплачує аліменти на дитину чи заборгував із їх сплатою. 

Перетин державного кордону здійснюється в пунктах пропуску після пред'явлення посадовій особі Держприкордонслужби України документів, що дають на це право. Один із таких документів — висновок про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України з метою лікування, навчання, участі в змаганнях, фестивалях тощо терміном до одного місяця (без нотаріально посвідченої згоди іншого з батьків). У такому разі той з батьків, з ким проживає дитина, звертається до служби у справах дітей.

Як поінформувала заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Юлія Олифіренко, за результатами розгляду поданих документів, відвідування дитини за місцем її проживання, проведення бесіди з тим із батьків, хто проживає окремо від дитини (у разі можливості її проведення), або бесіди з дитиною, яка досягла 14 років, готується відповідний висновок для тимчасового виїзду за кордон.

Далі такий висновок розглядається на Комісії з питань захисту прав дитини та подається на затвердження органу опіки та піклування, у структурі якого діє служба у справах дітей. Діє відповідне рішення протягом 1 року з дня набрання законної сили.

До речі, за умисне порушення місячного строку перебування за кордоном встановлена адміністративна відповідальність – штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Варто зазначити, що трапляються такі ситуації, коли подорож закінчується безпосередньо у пункті пропуску на державному кордоні. Найчастіша причина — неправильно оформлений дозвіл на виїзд за кордон, підкреслив заступник начальника штабу Чернігівського прикордонного загону Олександр Семенюк. Крім того, вирушаючи в дорогу, варто враховувати маршрут руху, відтак, і особливості перетину кордону кожної країни.

Аби уникнути неприємностей, перед плануванням виїзду за межі України спікери радять проконсультуватися із профільними фахівцями.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації


 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень